# 6 Justin Townes Earle – nothing’s gonna change the way you feel about me now (Bloodshot Records)

Eén van de grootste verrassingen van 2012 was voor ons de vijfde plaat van Justin Townes Earle, zoon van Steve en genoemd naar die andere grote held, Townes Van Zandt. En meer nog dan op eerdere platen verlaat Earle hier het pad van de country en komt ie met een plaat die door kan gaan voor moderne southern countrysoul. De sfeer van de zuidelijke Amerikaaanse staten en plaatsen, vooral Memphis, zit in de poriën van de produktie. Maar het geheel komt vooral aan en over vanwege de combinatie van die warme, sfeervolle produktie met Earle’s wat gruizige, hese stem en de teksten van de meeste nummers. Hij fluistert de luisteraar zijn zielepijn bijna in de oren.
‘Owes much to Muscle Shoals horns and Stax’s southern soul’ vinden ze terecht bij de BBC.
Wat Earle ons voorschotelt is geen vrolijke materie. ‘Loneliness, frustrated desire, regret, thinly veiled admissions of substance abuse, and even self-pity topically weave themselves through these songs’  aldus de AllMusicGuide.
Earle heeft veel demonen te bestrijden, terwijl ie nog maar 30 is. De erfenis van zijn vader, Duivel Alcohol, agressie, vrouwen.
Dit alles zou wellicht  zwaar kunnen uitpakken voor de luisteraar ware het niet dat Justin Townes Earle er gelukkig geweldige melodietjes bij verzonnen heeft. Geloof het of niet, maar een nummer als Look The Other Way had bijna ook van Greg Cartwright’s Reigning Sound kunnen zijn.
Onderschatte plaat waarvan wij denken dat de faam met de jaren groter zal worden en grijsgedraaid op de Elpee vloer. Vandaar deze hoge notering.

Beluister Nothing’s Gonna Change the Way op Spotify  of in zijn geheel op Soundcloud.

https://soundcloud.com/justintownesearle/01-am-i-that-lonely-tonight

https://soundcloud.com/justintownesearle/02-look-the-other-way

1 reactie

  1. […] is al een paar jaar nuchter en heeft sindsdien al een paar prima platen afgeleverd (hij haalde de zesde plek in onze 2012 jaarlijst) , en deze Kids In The Street is een pracht plaat vol diverse soorten roots muziek. Opgenomen in […]

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.