# 4 Protomartyr – The Agent Intellect (Hardly Art)

Voor het tweede achtereenvolgende jaar een hoge notering voor Protomartyr uit Detroit. En met The Agent Intellect groeide ook flink de aandacht voor deze band. Terecht en mooi want The Agent Intellect is nog beter dan Under Color of Official Right van vorig jaar, ook al is ie in de basis ongeveer hetzelfde. Alleen zijn alle schroeven nog net iets strakker aangedraaid. De teksten net iets feller, de muziek net iets strakker. Punkrock in geest, postrock in uitvoering.
Alle aandacht gaat bij Protomartyr doorgaans uit naar Joe Casey. Begrijpelijk want zijn manier van ‘declameren’ trekt flink de aandacht. Maar vlak ook vooral de rest van de band niet uit, een geweldige drummer en een geweldige gitarist ook. Dat zal iedereen die de band live heeft gezien waarschijnlijk beamen.
En terwijl gitarist Greg Ahee zijn gitaar ontregelende bliksemschichten laat afvuren en drummer Alex Leonard de vocalen van Casey op de hielen zit, spuugt Casey zijn teksten uit. ‘His writing has developed an almost Joycean grasp of detail and narrative’. Het mooie is niet zozeer dat Joe Casey natuurlijk niet kan zingen, hij doet op deze plaat nog meer aan The Fall’s Mark E Smith denken, maar vooral dat ie ook volstrekt geen poging doet. Zoals hij ook live volstrekt geen moeite doet de entertainer uit te hangen. Dat neemt niet weg dat ie een enorme  urgentie uitstraalt, zowel qua tekst als qua gedrag, ook al heb je soms geen idee waar hij het over heeft. Maar dat hoeft ook niet. Zijn ‘boodschap’ komt op de een of andere manier toch over. En nog overtuigender dan die vorig jaar al was.

Beluister The Agent Intellect op Spotify.

Why Does It Shake?
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=JC7M9ztfS4U&w=560&h=315]

I Forgive You
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8_tmPSmUeRk&w=420&h=315]

 

 

1 reactie

  1. […] Relatives In Descent is een moeilijkere plaat dan voorgangers Under Color Of Official Right en The Agent Intellect. Intenser, donkerder, dreigender, en serieuzer. En ook met minder ‘hits’. De enige min of meer […]

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.