# 4 David Nance – Negative Boogie (Ba Da Bing Records)

david nanceEen van de grote ontdekkingen + verrassingen van het jaar voor ons. David Nance timmerde al even aan de weg middels bijvoorbeeld het samen met Simon Joyner integraal coveren van een aantal klassiekers uit de popgeschiedenis maar ons was Nance, uit Omaha, Nebraska,  tot nu toe ontgaan. Maar dat corrigeert hij nu met deze geweldige plaat.
Doorgaans klooide hij wat in zijn eentje aan maar voor Negative Boogie dook ie met een paar vrienden een echte studio in. Vervolgens gaf hij ter inspiratie een schop tegen een platenkast met aardig wat coole platen erin en het resultaat heet Negative Boogie.
Een plaat die opent met een halve minuut nietsontziende gierende feedback zal niet ieders pakkie an zijn in eerste intantie maar we zouden zeggen hou even vol en bijt even door want na die halve minuut steekt Nance gelijk in track 1 de New Yorkse rioolblues van de Chrome Cranks naar de kroon. Daarna flippert Nance langs alle hoeken van ons muzikale spectrum.
Het eerste nummer dat wij hoorden van deze plaat was een tamelijk geflipte cover van country zanger Merle Haggard’s Silver Wings. Begint nog als een redelijk straighte cover maar ontploft halverwege middels een volledig ontsporende feedback break, om vervolgens de tweede helft weer op de rails te belanden. We moesten gelijk denken aan Alex Chilton zijn legendarische mid jaren ’70 platen Like Flies on Sherbert en Bach’s Bottom.
In meerdere opzichten doet Negative Boogie ons trouwens denken aan die platen. Ook Nance houdt zich niet aan genregrenzen. En hopt van Oblivians-achtige boogie naar Velvet Underground-stijl stampers. En ondertussen zuigt Nance allerlei andere invloeden binnen in sound en produktie.
Negative Boogie sounds like it was made for those whose lives feel as if they are on the brink of imploding’ schrijft deze recensie. ‘Music that sounds like drugs’ aldus Vice. Omschrijvingen die wij als ferme aanbevelingen beschouwen.
Zo’n plaat waar bijna elk nummer wel een tijdje ons favoriete nummer was. Begin februari is David Nance her en der in den lande te zien, waaronder op 1 februari in Vera. Heengaan zouden wij zeggen.

Beluister Negative Boogie via Bandcamp

Beluister Negative Boogie op Spotify

 

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.