# 2 Royal Headache – High (What’s Your Rupture)

Dat werd tijd ook! Vier jaar na dat geweldige debuut, nummer vier op onze 2011 jaarlijst, ein-de-lijk een nieuwe plaat van Royal Headache. Australiërs, uit Sydney. Met de punkrock spirit in het achterste gestoken. En een zanger gezegend met de magische naam ‘Shogun’ en vooral gezegend met een stem die afwisselend doet denken aan Steve Marriott van The Small Faces en een jonge Paul Weller, vooral die uit de vroegste Jam jaren. Zo eentje die ‘soul’ uitstraalt.
En meer nog dan op dat debuut doet Royal Headache op High denken aan die vroege jaren van the Jam, toen dat nog een op en top modpoppunkband was. Want dat is Royal Headache namelijk ook. Maar dan. Die liedjes. Liedjes met teksten en melodielijnen die je op sleeptouw nemen en je mee de diepte in sleuren. Die je het onrustige denkhoofd van Shogun insleuren. ‘This album skips abruptly between joy and sadness, despair and resignation, abandon and calm, in a manner that feels eternally pressing, but especially now. It is anxious, crestfallen and incapable of peace.’, The Guardian.
Dat gedoe in dat hoofd verklaart ook waarom de band er na het ‘succes’, (hé, alles is relatief), van de eerste plaat gelijk mee kapte. Hij had er ook gewoon geen zin meer in, al die verwachtingen. Maar goddank is er na al die jaren toch eindelijk een tweede plaat gekomen. En goddank is er zelfs sprake van een tourtje door Europa in 2016 waarbij zelfs Nederland even wordt aangedaan zoals het nu lijkt. Zodat we in elk geval één keer live kunnen genieten van bijvoorbeeld dat magische moment in My Own Fantasy als Shogun na 1.34 roept ‘Take it away!’ om even plaats te maken voor zo’n klassiek ultrakort Buzzcockian solootje, eentje voor de popgeschiedenisboeken. Net zoals deze hele plaat.
Geniet ervan nu het nog kan, je weet nooit wanneer het weer voorbij is. Veelbetekenend twitterde de band vorige week hun verwachting voor 2016: ‘Predictions for 2016. An imminent and significant backlash.’.

Beluister High op Bandcamp of op Spotify.

High.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=EVqmvSKsT-k&w=560&h=315]

Carolina.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GIA0DqVgMFU&w=560&h=315]

Need You. (dat orgeltje…)
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=22IraulJDrg&w=560&h=315]

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.