# 2 Daniel Romano – come cry with me (Normaltown Records)

Het gebeurde in de jaren ’70 regelmatig dat een artiest of band in Nederland bekender was dan ergens anders, vaak dankzij de VPRO dj’s op Hilversum 3. Tegenwoordig komt dat zelden meer voor. Maar Daniel Romano is er zo eentje. Een Canadees die met zijn derde plaat Come Cry With Me flink wat mensen wist te raken in ons land, wat inmiddels ook bij de man zelf bekend is getuige zijn opmerking in dit filmpje, want de rimpel in de vijver werd een alsmaar grotere cirkel.
We hopen dat wij een steentje bij hebben gedragen aan het kleine succes in ons land. Want vanaf de eerste keer dat we deze plaat hoorden waren we volledig verkocht en hebben we de zendeling uitgehangen voor wat betreft deze plaat. Een stem als Gram Parsons, jankende countrygitaren als in de allerbeste honky tonk country en teksten die tot op het bot gaan. Alles raak in vrijwel alle nummers, inclusief vele citeerbare regels (‘This crying is just a role I’m working on’). Zo mooi hebben wij dit soort country in jaren niet gehoord. En dan hebben we het nog niet eens over die prachtige hoes: een besnorde man, cowboyhoed op, gestoken in een perfecte country jas. Iconisch.
Je zou het allemaal nog af kunnen doen als een soort parodie, ware het niet dat Romano’s nummers en zijn teksten zo enorm geslaagd zijn. Neem alleen al het trio nummers waar de plaat mee begint. Zo ijzersterk zijn weinig platen in 2013 begonnen, ook niet in andere genres.
Come Cry With Me van Daniel Romano is een countryplaat die het genre ruimschoots ontstijgt. Een klassieker, nu al.

Beluister Come Cry With Me op Spotify

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vqDvBAe9Z9w&w=560&h=315]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-vNBXZA3MA4&w=560&h=315]

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.